Sárvári Oratórikus Kórus arany minősítése - Keszthely

Jöttek, láttak, győztek…, avagy egy nehéz nap és éjszakája

A 10 éves Sárvári Oratórikus Kórus (SOK) rengeteg tervvel és programmal vágott neki a 2023-as évadnak. Erre a korona minden bizonnyal most került fel, mivel kategória győztes lett a június 24-iki VIII. Keszthelyi Dalünnepen, ahol 28 kórus vett részt Felvidékről, Erdélyből, Budapestről és a Dunántúlról.

Tíz vegyeskar, kamarakórus és egyházi kórus kérte a KÓTA-tól (Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége) ezen az országos minősítő hangversenyén a minősítését, amelyet zsűri elnökként dr. Varga László zeneigazgató, zsűritagként Zemlényi Katica felnőtténekkari szakbizottsági elnök és Kanyárné Grünwald Petra karnagy vállaltak fel Szent Iván éj napján.
Az eseményen készült fotók ide kattintva tekinthetők meg.

A SOK valóban hosszú nap elé nézett 24-én: reggel beéneklés és zongorás próba Rabiné Pék Marianna tanárnővel a Hang-Villa próbatermükben, ezután a család és egyesületi tagokkal együtt 22 gépkocsival indultak Keszthelyre a várakozásra kijelölt Premontrei Szakgimnáziumba, majd kora délután következett a 15 perces, mindent eldöntő szereplés a Magyarok Nagyasszonya templomban. Négy a capella művel és egy zongorás darabbal: Gumpezhaimer kánon, St. T. Aquinas: O salutaris hostia, Kodály Z.: Pange lingua, J. Rutter-dr. Szalainé: Benediction, D. Besig-dr. Szalainé: Szálljon jó hír (Our Saviour) léptek föl, amelyet a zsűri az esti eredményhirdetéskor arany diplomával, az ahhoz - csak nekik - adott maximum 90 ponttal értékelt.

Néhány gondolat az elnök és a zsűritag értékeléséből: rendkívül jó stílusérzék, jól felépített műsorprogram, felkészült társaság. Szépen érvényesülő dinamikák, mosolygós kórus, jól érthető a magyar és idegen nyelvű szövegmondás, impozáns, magabiztos és rutinos fellépés, nagyon jó hangképzés, tiszta és szép megszólalás. Búcsúzóul az egyik értékelőtől hangzott el: „Sokszor szeretnék még veletek találkozni!”, ezért a jövőbeni legmagasabb kiemelt kóruskategóriában való induláshoz támogató észrevételeket is hozzáfűzött.

A díjat és az ajándékokat dr. Szalai Ferencné karnagy, művészeti vezető és a négy szólamvezető vette át. De a napnak ezzel még nem volt vége, mivel délután ún. Sétáló koncertet adtak a Festetics szobornál, este nótázós, fáklyás felvonulás indult a Balaton-partra, majd éjféltől a minősült kórusok flashmobja zárta a (más)napot.

A SOK a nyári szünetben sem pihen: LakomáSOK csapatuk részt vesz a Nádasdy Ételmustrán, majd a kőszegi énektáborba vonulnak, ezen kívül tagjaiknak nyári esküvőjén, illetve legfiatalabb újszülött kórusbabájuknak énekelve-szerenádozva örvendeznek mások boldogságának.

Hiszen a SOK több mint kórus!