Beszámoló a Bemutatkozó koncertről

Szombat este a Tinódi gimnázium dísztermében adott bemutatkozó koncertet a Sárvári Oratórikus Kórus. A dr. Szalai Ferencné vezetésével működő együttes Kocsár Miklós (és Nagy László) Adjon az Isten című művével köszöntötte a közönséget.
A kórus 2013 augusztusában alakult sárvári és Sárvár környéki zenekedvelő emberekből. Az énekkar alapításának gondolata kilenc hónappal ezelőtt fogant meg bennük. Érezték, hogy Sárvárnak szüksége van egy állandóan működő, nagy vegyes karra. Egy semleges helyszínen, a gimnáziumban kezdték el működésüket, és ahogy a taglétszám növekedett a katolikus iskola kórustermébe helyezték át próbáikat.
Az énekkar jelenlegi létszáma 57 fő. Ebből 35 fő gyerekkorában zeneiskolába járt vagy zenei tagozatos volt, valamilyen hangszeren játszott. De közülük többen 15-20-30 éve foglalkoztak utoljára zenével, énekeltek kórusban. Jelenleg hat házaspár, öt anya-lánya, egy anya-fia és egy apa-fia énekel. Így lett nagyon színes közösség, amely egy szívvel, egy lélekkel képes énekelni. A próbák alatt két nagymama vigyáz a kisgyerekekre, hogy szüleik nyugodtan énekelhessenek, ettől igazi családként funkcionálnak. 
Fehér Imre szombathelyi grafikus művész Sárvár város címerének színeit felhasználva megalkotta a kórus arculatát és logóját; egyenruhát varrattak, melyet ez alkalommal viseltek először. A kórus munkáját sokan támogatták: magánszemélyek és a mögöttük álló vállalatok, vállalkozások önzetlen segítő szándékát a kezdetektől érezte a csapat.

Az énekkar repertoárjának kialakításában arra törekedtek, hogy olyan dalokat válogassanak, melyeket jó énekelni, jó hallgatni, sok esetben nagy klasszikusok, slágerdarabok. A kórus nevében az oratórikus szó műfaji jellemzőjéhez hozzátartozik, hogy az énekkar hangszerkísérettel énekel, a kiváló zongora virtuóz Dörnyei Roland profizmusa és a Sárvári Vonósok (Kovács Éva művészeti vezetésével) igényes, stílusos játéka, még szebbé tette a koncerten az egységes vegyes kari hangzást.
A dalokat tág körből merítették, így egyaránt énekeltek egyházi zenét, opera kórusokat, gospelt, népdalokat és igényes könnyűzenét. A vonósok közreműködésével elhangzott 
Puccini Zümmögő kórusa, Giulio Caccini Ave Mariája, Mozart Ave verum corpusa. Acapella művekből reneszánsz madrigálokat énekeltek. Több slágerdarab is felcsendült, például Denza: Funikuli funikula-ja Horváth Róbert szólóénekével. Az énekkar tüzes lelkülettel adta elő Daróci Bárdos Tamás bükk-vidéki népdalfeldolgozásait. A fináléban a színpadon szereplő összes zenész közreműködésével szólalt meg Karl Jenkins: Adiemus-a, melyben dr. Gerbert Ottóné és Szilágyi Krisztina énekelt szólót.
A bemutatkozó koncerten a közönség többszörös vastapssal hálálta meg a műsort. Ünnepi köszöntőjében Kondora István polgármester örömét fejezte ki, hogy Sárvár újabb erős közösséggel bővült és, hogy a kórus már az első alkalommal képes volt az érzelmek színes skáláját, mélységeit megszólaltatni. A szakma képviseletében Budapestről jelen volt a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége országos választmányának és az Erkel Ferenc Társaságnak elnöke Somogyváry Ákos, aki a kórus méltatása mellett még a közönséget is dalra fakasztotta. A bemutatkozó koncert az Il silencio dallamaival zárult, melyet Pfeiffer Milán trombitajátéka tett teljessé.